Heade

Facebook

facebook_page_plugin

Simpel paaltje is redding voor de kerkuil

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 


"Bij het jagen gaan kerkuilen altijd van paaltje naar paaltje," legt De Jong bij Omrop Fryslân uit. "Maar bij de wegen stonden alleen die bekende groene hectometerpaaltjes. Lang niet hoog genoeg. Als ze daar vanaf vliegen, zitten ze veel te laag en worden ze vrijwel zeker aangereden. Ook al omdat ze niet snel vliegen, hooguit vijftien kilometer per uur." De uilenkenner schat dat 60, misschien wel 65 procent van de kerkuilen zo in het verkeer om het leven kwam.


De Jong werkte vijf jaar aan de oplossing: een paaltje van zo'n twee meter hoog dat een paar meter verderop in de berm wordt geplaatst. Met een dwarsligger op de kop - waarop de kerkuil rustig kan staan en zijn prooi kan observeren. "Vliegt de uil weg, dan heeft-ie direct hoogte genoeg om over het verkeer heen te vliegen," aldus De Jong.
Nog geen drie seconden


Tegelijk ontwierp de bioloog ook een klein rolletje, voor bovenop de hectometerpaaltjes. Dat rolletje maakt het voor de kerkuil eigenlijk onmogelijk om toch nog op die groene, lage paaltjes plaats te nemen. "Ik denk dat ze nog geen drie seconden stand houden. Nog geen twee!" lacht hij. Voor die tijd hebben ze allang hun toevlucht gezocht op de nieuwe paaltjes verderop.


Nu de proef die hij samen met Rijkswaterstaat deed bij de A7 succesvol lijkt te zijn, wil De Jong snel ook elders in het land aan de gang. Maar gemakkelijk wordt dat niet, vreest hij, omdat er met boeren, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en allerlei andere eigenaren van land langs de wegen onderhandeld moet worden.

Bron: https://nos.nl/artikel/2215693-simpel-paaltje-is-redding-voor-de-kerkuil.html