Blauwe Reiger

  • Wetenschappelijke naam: Ardea cinerea
  • De Blauwe Reiger is een grote vogel met lange poten en een lange slanke hals met donkerblauwe lengtestrepen. Zijn verenkleed is aan de bovenzijde blauwgrijs en aan de onderzijde grijswit. Zijn snavel is geel en kleurt in het broedseizoen oranje en hij heeft fijne, zwarte sierveren achteraan zijn kop. 
  • Lengte: 84-102cm
  • Voedsel: Deze reiger eet vooral vissen, amfibieën, rivierkreeften en kleine zoogdieren.
  • De Blauwe Reiger staat vaak geduldig, wat ineengedoken, aan de kant van ondiep water.  Dit zijn de ideale plekjes om te jagen. In vlucht is hij gemakkelijk te onderscheiden van andere grote vogels (zoals de Ooievaar of de Kraanvogel) omdat hij zijn hals in een S-vorm houdt tijdens de vlucht (net zoals tijdens het rusten). Sommige reigers overwinteren in het zuiden, anderen blijven tijdens de winter hier. Daardoor kan je de Blauwe Reiger hier het hele jaar door zien.
  • De Blauwe Reiger heeft de voorkeur voor vis op het menu. Zijn maagzuur is in staat om de visgraten volledig op te lossen. Als hij eens een zoogdiertje oppeuzeld, braakt hij de haren uit in een braakbal. Maar drachtige kikkers zijn moeilijker te verteren, ze zwellen op tot kikkerdril en nemen te veel plaats in. Dat ligt op de maag! Daarom braken ze die weer uit. Dat ziet er uit als een witte blubber en wordt ook wel heksensnot genoemd.

  • Blauwe Reigers maken hun nesten vaak hoog in de bomen, meestal in kolonies. Zo zijn ze veilig voor roofdieren. Het mannetje brengt nestmateriaal aan en het vrouwtje bouwt een nest dat ze verschillende jaren gebruiken. Het koppel bebroedt om de beurt de 3 tot 6 eieren.
  • Vogels met lange poten zoals reigers staan regelmatig op één poot. Dit doen ze omdat zo minder warmte verliezen en kunnen ze zich gemakkelijker uit drassige bodems trekken als ze wegzakken. Wedstrijdje: wie van jullie kan het langst op één poot, euh been, staan
Blauwe Reiger
Deze interactieve gidsbeurt werd door Lies Ghysel en Patrick Debeuf gemaakt als eindwerk in het kader van de cursus Natuurgids.

Dank aan:

Image
Image
Image
Image