Grauwe Gans

  • Wetenschappelijke naam: Anser anser
  • De Grauwe Gans is de grootste van de Europese ganzen. Het is een grijsbruine gans met lichtgekleurde stuit, oranje snavel en roze poten. 
  • Lengte: 74-84cm
  • Voedsel: plantaardig materiaal zoals gras, wortels, bessen, scheuten en oogstresten.
  • Je kan de Grauwe Gans hier het hele jaar door zien. Er broeden in de lente Grauwe Ganzen aan de oevers, dan kan je mama en papa gans zien met de kleintjes. Maar de Blankaart is ook een belangrijk overwinteringsgebied, dan kan je deze soort in grotere aantallen zien op weiden en velden.
  • De Grauwe Gans verdween in Vlaanderen in de 19e eeuw, maar werd in 1956 geherintroduceerd in de Zwinstreek. Sindsdien is de soort explosief toegenomen, waardoor men soms klaagt over overlast. Aangezien ze vooral plantaardig materiaal eten, zorgen ze soms voor aardig wat schade aan akkers en graslanden.

  • Voor de ganzen uit hun broedgebied vertrekken naar de overwinteringsgebieden in onze streken, vervangen ze hun afgesleten vliegveren door een nieuwe set. Zo kunnen ze de najaarstrek van soms wel meer dan duizend kilometer veel beter doorstaan. Dit wisselen van de veren kost wel wat tijd, waardoor ze voor het vertrek ongeveer een maand niet kunnen vliegen.
  • Het vervangen van de veren noemt men ‘ruien’. Niet enkel ganzen ruien, alle vogels ruien hun veren één of twee keer (volledig of gedeeltelijk) per jaar. Ofwel in de winter om in ruil een prachtkleed te hebben om een partner te versieren. Ofwel in de zomer, nadat ze hun jongen hebben opgevoed. De veren zijn aan het slijten en het is tijd voor een nieuw verenkleed. Zo heb jij veel kans om een mooie veer te vinden hier. Succes!

Grauwe Gans
Deze interactieve gidsbeurt werd door Lies Ghysel en Patrick Debeuf gemaakt als eindwerk in het kader van de cursus Natuurgids.

Dank aan:

Image
Image
Image
Image