Heade

Facebook

facebook_page_plugin

Het wingtagproject is in het leven geroepen om een wetenschappelijke studie uit te voeren omtrent de dispersie van Bruine Kiekendieven en levert jaar na jaar meer uiterst belangrijke informatie op.
Bij Bruine Kiekendieven in Zeeland, Vlaanderen en Frankrijk worden vleugelmerken gebruikt afkomstig van Centre d’Etudes Biologiques te Chizé (Frankrijk). Op elke vleugel is de code verschillend. Per vleugel is de code uit te drukken in drie tekens.
Lees eerst de linkervleugel en daarna de rechtervleugel af. Omdat het een Frans systeem is, heeft het de voorkeur de code weer te geven zoals de Fransen dat zouden doen. Een beetje kennis van het Frans is handig.

1. Bepaal eerst de achtergrondkleur van het vleugelmerk en zoek het bijbehorende teken op. Er zijn zeven kleuren weergegeven met de letters B, F, J, O, P, R en W. Dit is het derde teken.
2. Stel vervolgens het symbool vast en zoek het bijbehorende teken. Het eerste teken is dus een X, /, H, V, 0, P, T, 8 of A.
3. De kleur van het symbool bepaalt het tweede teken: n (noir) of w (wit). Andere kleuren worden niet gebruikt. Als het teken ontbreekt, schrijf dan een n, behalve als de achtergrondkleur rood is, schrijf dan een w.

Opmerking: We beginnen met het vaststellen van de kleur want kleuren kunnen soms uitsluitsel geven om te weten over welk nest het gaat, enkel een symbool zonder kleur kan nauwelijks uitsluitsel geven.

X: letter X
/: schuine streep (of slash)
H: horizontale streep, dus dwars op het lichaam
V: vertikale streep, dus evenwijdig met het lichaam (zie voorbeeld hierboven)
0: cijfer nul
P: van “pointe”, dus een bol
T: van “triangle” dus een driehoek
8: cijfer 8
A: van “absent” dus code afwezig, zonder code

B = Bleu - blauw
F = Fuchsia - fuchsia (purper)
J = Jaune - geel
O = Orange - oranje
P = Pistache - pistache (groen)
R = Rouge - rood
W = Blanc - wit 

Het voorbeeld op het silhouet hierboven kan dus afgelezen worden als VnP PwO. Om in de praktijk te oefenen, zie hieronder.

Noteer bij een waarneming het hiernavolgende:

  • de kleurcode (bij voorkeur zoals hierboven beschreven)
  • de soort (dezelfde kleurmerken worden gebruikt bij Grauwe Kiekendieven!),
  • het geslacht en de leeftijd (dit laatste enkel indien mogelijk, u kan ook "adult" of "jonge vogel" noteren)
  • de plaats bij voorkeur inclusief de coördinaten;
  • de datum;
  • het gedrag.

Opmerking: De kleurcode noteren hoeft niet in codetaal, je mag ook gerust een beschrijving doorgeven zoals:
rechts rood met witte X en links groen met een zwarte schuine streep

Goed om weten:

  • Blauwe en oranje wingtags kunnen zowel witte als zwarte symbolen bevatten
  • Rode wingtags kunnen enkel witte symbolen bevatten
  • Fuchsia (of purper), gele, groene en witte wingtags kunnen enkel zwarte symbolen bevatten.
  • Vanaf 2015 werden geen fuchsia (of purper) en blauwe wingtags meer gebruikt om verwarring met respectievelijk oranje en rood, en groen te voorkomen. Er vliegen echter nog wel vogels met deze kleuren rond, dus ze kunnen nog wel degelijk waargenomen worden.


Foto’s zijn zeer welkom. Ook als er maar één van de kleurmerken zichtbaar is. Met de foto’s kunnen veranderingen in het kleed worden beoordeeld en kan de code worden gecontroleerd.
Stuur je waarneming per Email naar annanselinATgmail.com - AT=@ 

Zie je een kiekendief in de Westhoek en kan je geen tags aflezen, verwittig dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef tijdstip en locatie door, maar ook wat u denkt gezien te hebben, dan probeert de werkgroep de tags af te lezen. 

Meer weten over dit project zie de Facebook pagina Bruine Kiekendief

 

Oefeningen codes aflezen: