FONDS VOOR NATUUR BIJ ONS

In 2024 werden twee projecten door Sarah Defoort (tijdelijke werkkracht) ingediend bij WWF-België. Immo Ringmus en Schuuruilen zijn twee projecten met de focus op nestkasten. Deze projecten werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van de het Fonds voor natuur bij ons van WWF-België. We zijn dan ook enorm dankbaar dat we deze extra centjes kunnen inzetten voor de avifauna van onze eigen streek. Een prachtig initiatief dat we alleen maar kunnen toejuichen.
IMMO RINGMUS

De Ringmus is een holenbroeder die in het agrarisch landschap door de vernieuwing van de (landbouw)gebouwen minder en minder geschikte nestgelegenheden vindt. Dankzij onze expertise is het mogelijk geschikte locaties op te sporen waar een nestkastactie een grote meerwaarde zal betekenen. We voorzien duurzame kunstnesten om zo de populatie een boost te geven. Aangezien het een koloniebroeder betreft, zouden we telkens drie nestkasten op één locatie ophangen. Indien er al een grote populatie aanwezig is, maar de nestgelegenheid niet optimaal is, kunnen meer dan drie nestkasten geplaatst worden. Alle nestkasten worden opgehangen door onze vrijwillige medewerkers. De Ringmus broedt in kleine kolonies, maar tijdens de overwinteringsperiode scholen ze  samen in grotere groepen samen in een voedselrijke omgeving. We plannen een wekelijkse telling op minimum één gekende locatie waarbij de variabelen (temperatuur, neerslag) genoteerd worden. We starten rond 15 oktober en eindigen de telling rond 15 maart. Dit doen we zowel de komende winter als de winter van ’24-’25.
SCHUURUILEN

Met het project “Schuuruilen” willen we de focus leggen op de twee soorten uilen die in en rond de schuur voorkomen, nl. Kerkuil en Steenuil. Meer dan 95% van de Vlaamse broedpopulatie Kerkuil broedt in nestkasten. We zetten dan ook verder in op het ophangen van extra nestkasten in ons werkingsgebied. Steenuilen hebben nood aan een marterveilige nestlocatie. Daarin voorzien we door een nieuw, zelfontwikkeld model van nestkast. Jaarlijks worden alle nestkasten gecontroleerd, hersteld en gereinigd. De jongen worden voorzien van een wetenschappelijke ring. Op deze manier kan de broedpopulatie van deze twee soorten gemonitord worden binnen ons werkingsgebied.
We zetten verder in op het geven van onze eigen workshop Braakballen pluizen. We streven ernaar om binnen dit project opnieuw 150 kinderen te bereiken met deze activiteit.