Is de steenuil ook bij jou welkom?

Is de steenuil ook bij jou welkom?

Het leefgebied van de steenuil staat de laatste decennia sterk onder druk, zeker in ons poldergebied waar akkerland dominant is en waar heel wat landbouwbedrijven, soms door gebrek aan opvolgers, verdwijnen. Naar het project.

Vaak verloopt het scenario zo dat bij het stopzetten van de actieve (veeteelt)uitbating ook de omliggende weides rond het erf verdwijnen aangezien ze niet meer functioneel zijn. Soms komen deze oude erven in handen van een hobbyboer, die er schapen of paarden houdt. Voor de steenuil is dit vaak een goede zaak. De weide blijft en de begrazing zorgt voor een ideale voedselsituatie voor onze kleinste uil. Onze erven omringd met begraasd weiland moeten we dus echt koesteren. 

Sinds eind de jaren negentig heeft NWG De Kerkuil een nestkastenactie opgezet voor de Steenuil, voornamelijk in het Veurnse. Jaarlijks checken verschillende medewerkers of deze bezet zijn en tellen (en ringen) we de jonge steenuilen. Maar we wensen hierin verdere stappen te zetten en jij kan ons hierbij helpen ! 

Woon je in een geschikt steenuilengebied en ben je bereid om zelf een steenuilenkast te plaatsen? Neem je het engagement op om eenmaal per jaar (ná het broedseizoen!) een foto te nemen van de binnenkant van de kast om die op eventuele bewoning of broedgeval te controleren en die naar ons door te sturen? Vul dan de aanvraag hieronder in, en dan neemt een medewerker met jou contact op. Voldoet je aanvraag aan alle criteria, dan komen we langs met een steenuilenkast en een duidelijke handleiding. Samen kiezen we de ideale locatie zodat we de Steenuil alle kansen geven. Daarna is het aan jou …

Deze actie is enkel voor de gemeenten De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Veurne, Diksmuide, Koekelare, Houthulst, Kortemark, Alveringem en Lo-Reninge.

We selecteren je aanvraag op basis van de omgeving waar je de nestkast wenst. Hierbij kijken we naar volgende elementen :
o Minimaal 2 ha (begraasd) weiland aanpalend aan jouw grote tuin/erf. De verdere aanwezigheid van weiland in een straal van 500 m is een bijkomend pluspunt.
o Minimaal een aantal bomen rond je erf/grote tuin.

De steenuil-adoptieouder :
o Zorgt voor de plaatsing van de nestkast volgens onze richtlijnen.
o Waarborgt de rust rond de locatie van de nestkast.
o Controleert jaarlijks na 15 juli of de steenuilennestkast bezet is geweest, door een foto van de voorzijde en de binnenzijde van de nestkast te nemen en deze door te sturen via onze website. 

Tijdens de broedperiode mag de nestkast absoluut niet geopend of verstoord worden zodat het paartje onbezorgd zijn kroost kan opvoeden. Indien de nestkast toch geopend wordt, bestaat er een grote kans dat de Steenuil het nest zal verlaten en het broedgeval mislukt.

Ga naar de projectpagina voor een aanvraag.