Secretariaat tijdelijk gesloten

Net voor het broedseizoen worden de batterijen even maximaal opgeladen. Het secretariaat is gesloten van 3 april tot en met 14 april. Vanaf 17 april zijn we terug bereikbaar. De kernverantwoordelijken en het bestuur blijven wel bereikbaar.

Natuurwerkgroep De Kerkuil - Kernen

 

Tijdelijke Deeltijds Vacature

Voor onze organisatie zoeken wij een enthousiaste nieuwe collega in de functie van:

Administratief medewerker

voor de duur van 4 maanden (mei tot en met augustus) – 20 uren per week

Klik hier om de vacature te lezen

Is dit een tijdelijke job die precies bij jou past?
Stuur dan je sollicitatiebrief met je CV voor 31 maart 2023 naar:

Antoon Ternier, Secretaris Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ook voor vragen kun je bij Antoon Ternier terecht.

Giften en legaten

Vanaf nu zijn giften boven 40 euro fiscaal aftrekbaar.

Je leest er meer over hier.

Lees meer over legaten hier.

 

Kerstwensen

Bij deze willen we iedereen een prettig eindejaar wensen en een voorspoedig nieuwjaar!

Dat 2023 een succesvol jaar mag worden vol warmte (figuurlijk) en vele fijne samenwerkingen.

Kerstverlof

Het secretariaat van NWG De Kerkuil is gesloten vanaf 19 december tot en met 1 januari. Vanaf 2 januari kan het secretariaat terug gecontacteerd worden. 

25 jarig bestaan

Het evenement voor het 25-jarig bestaan komt nu wel heel dicht bij. Het volledige programma van zondag 4 september kan je hier terugvinden: klik hier. We hopen dan ook zoveel mogelijk mensen te mobiliseren om dit heuglijke evenement met ons te vieren. Tot dan!

Grauwe kiekendief broedt opnieuw succesvol in de Westhoek

Met trots kondigen we aan dat we 3 koppels Grauwe Kiekendief hebben opgevolgd van aankomst tot uitvliegen van de jongen! Er zijn maar liefst 8 jonge kiekjes uitgevlogen! Met dank aan alle partners die geholpen hebben, VLM, ANB, INBO, Natuurpunt en uiteraard de betrokken landbouwers! Meer info zal te lezen zijn in ons volgende tijdschrift dat begin oktober in de bus zal vallen.

Lees het persbericht hier: Grauwe kiekendief broedt opnieuw succesvol in de Westhoek (vlm.be)

Zeldzame Vale gier met vermoedelijke schotwonden gevonden in Nieuwpoort

Vale gieren durven wel vaker een uitstapje doen van vele honderden kilometers om nieuwe gebieden te verkennen. De populaties in Spanje en Italië groeien gestaag en bij gunstige weersomstandigheden brengen hun zwerftochten hen soms tot boven België of Nederland. Een kick voor elke vogelliefhebber!


Enkele fietstoeristen uit Veurne zagen een grote gewonde roofvogel op een veld in Ramskapelle en belden het Opvangcentrum Vogels en wilde dieren in Oostende voor hulp. Wim Bovens, projectcoördinator van Natuurwerkgroep De Kerkuil en al jaren transporteur en actief in die regio, kon al zijn roofvogelervaring goed gebruiken om deze bovenmaatse vogel te vangen. Direct viel op dat er bloed uit een verse wonde aan de vleugel kwam; de reden dus waarom de gier amper kon vliegen.


Een half uurtje later stond in het Opvangcentrum Vogels en Wilde dieren Oostende alles in gereedheid om de vogel te onderzoeken. Een heel verse, kleine ronde in- en uitgangswonde van een projectiel door de vleugel veroorzaakte de bloeding. De pees was zichtbaar maar gelukkig niet geraakt. Een röntgenfoto bevestigde ook dat het bot niet geraakt was.


Ook in de bil werden twee gelijkaardige wondjes gevonden, maar gelukkig is daar eveneens geen andere schade. Een kleurring om de poot gaf aan dat de vogel mogelijks uit Italië afkomstig zou zijn.


Het Opvangcentrum en de Natuurwerkgroep staan perplex: heeft écht iemand geprobeerd deze zeldzame en beschermde gier neer te schieten? En zo ja, waar? Maar met deze wonden kan hij/zij nog vele tientallen kilometers verder gezweefd zijn na het schot, het kan dus ook in een buurland gebeurd zijn. En waarom? De vogel eet enkel kadavers!


De vogel is ondertussen stabiel en zal in het Opvangcentrum in alle rust en met de beste zorgen kunnen herstellen. Ondertussen wordt contact gezocht met het project dat de vogel ringde.


Wordt vervolgd!

Crowdfundingscampagne zwaluwtil

De Huiszwaluwpopulatie in Veurne doet het niet goed de laatste tijd, daarom komt het initiatief van NWG De Kerkuil en de milieuraad van Veurne om een crowdfundingscampagne op te starten om een zwaluwtil te plaatsen aan het suikerpark in Veurne. Het Landschapsfonds financiert de helft van het project.
 
Alle beetjes helpen! Delen wordt geapprecieerd!